“Het vastleggen van een persoonlijkheid, dat is zó mooi om te doen”

Het schilderen van een goed portret heeft voor Anke alles te maken met gevoel. “Een portret kan technisch perfect zijn, maar als het geen expressie toont, is het leeg.” Het vangen van iemands persoonlijkheid, daar gaat het haar om: “Ik wil laten zien hoe iemand is, hem ráken. Daarbij laat ik ook mijn eigen emotie spreken, ik schilder wat ik zie maar ook wat ik voel bij de persoon en doe dat heel intuïtief: ik denk niet maar dóe. Ik werk vrij en los, durf te experimenteren en te falen, en schilder graag buiten de lijntjes.”

“Mensen, mode en musea, de bloemen in een veld, de kleuren van een gevel… Inspiratie vind ik overal”

 

portret in opdracht

 

Als vijfjarige tekende Anke motieven en dessins, geïnspireerd door de stapels stoffen die ze zag in de stoffenzaak van haar ouders. Graag zat ze er hoog op de trap. ‘Kind, wat zit je toch te dromen!’, zeiden mijn ouders dan. Maar dat deed ik niet, ik observeerde: de mensen, hun gedrag, de interactie. Dat fascineerde me toen al. Als tiener ging ik schetsen, portretten, ik droeg altijd een schetsboekje bij me. Het eerste portret? Dat was van mijn vader, de man van wie ik mijn creativiteit erfde.”

“Dat je begint met een wit doek en niet weet waar het naartoe gaat, die vrijheid, dat is zo heerlijk!”

Anke Wijnia (1971) werkte 24 jaar als interieurstylist (voor onder andere Pilat & Pilat) toen zij zich in 2015 fulltime ging richten op haar talent: kunst schilderen. Model- en portretschilderkunst hebben haar grootste liefde. Kenmerkend voor Ankes werk zijn de vlotte schildertoets, het warme kleurenpalet en de gelaagde opbouw, waarbij portret of model ontstaan vanuit de ondergrond. Anke werkt met acryl, olie en houtskool en maakt zowel vrij werk als in opdracht.

 

vrij werk

 

“Het is heel intiem om een portret te laten maken. Dat mensen je dat vertrouwen geven is heel bijzonder”

Wilt u een portret laten maken door Anke? Het liefst schildert zij naar model, maar als dit niet mogelijk is, volgt na een kennismakingsgesprek een tweede, uitgebreide ontmoeting waarbij door een professionele fotograaf foto’s worden gemaakt. Aan de hand van deze foto’s én uw verhaal gaat Anke aan de slag. Een portret laten maken aan de hand van bestaande foto’s kan ook, bijvoorbeeld van een overleden dierbare.     

“Het ene portret is moeilijker dan het andere, maar ik ervaar het schilderen nooit als een worsteling, maar altijd als een uitdaging”

Anke geeft in haar atelier ook kinderlessen

portretlessen en workshops

Reactie plaatsen

Reacties

Luciƫnne Glas
2 jaar geleden

Hallo Anke, ik ben bij je partner in het atelier in de Dijkstraat in Franeker geweest. Fijn dat je ook in januari 2023 in de Dijkstraat met een groep wil starten. Ik heb mij al bij je partner voor een blok lessen op de wachtlijst laten zetten. Voor mij een nieuwe uitdaging. Succes met je creatieve mooie portretten.
Hartelijke groet, Luciƫnne Glas

Marthy Leenes
3 jaar geleden

Prachtige kunstwerken gezien.

meint dubblinga
6 jaar geleden

Dag Anke

Mijn naam is Meint Dubblinga en ik bezit al een paar je e- mail adres, die ooit uit een magazine is geknipt

De portretten die je schildert spreken mij zeer aan .

Mijn vriendin Suzanna Postma is 20 januari jarig en we zijn gewend, elkaar op een verjaardag te verrassen .

Mijn vraag is of je bereid zou zijn om een portret van mijn vriendin te schilderen

Ben je dan ook toevallig beschikbaar voor een kennis making- gesprek op 20 januari, maar mag ook op vrijdag 19 januari .

We wonen in Albergen, dat ligt bij Ootmarsum/Almelo
Oorspronkelijk komt mijn familie van Schier.


Heb je een indicatie van de kosten?

Meint Dubblinga
De zonnedauw 9
7665DT Albergen

Gsm 0653730609

Rosa Uebel
8 jaar geleden

Dear Anke,
I just saw your portraits in a magazine and loved them immediately. I would like you to make a portrait of my daughter. Would you please contact me ?
Thank you.

Alicia
9 jaar geleden

Stylvolle site Anke! Jouw schilderijen in combinatie met bijpassend interieur zorgen voor prachtige plaatjes.

Baukje Boersma-Anjema
9 jaar geleden

Wat een prachtige website, Anke! Veel succes gewenst met al die mooie aktiviteiten!

wilma
9 jaar geleden

HEy Anke, Je site ziet er super uit! Heel mooi en duidelijk met prachtige foto's.

groetjes wilma